13-14 вересня Кременецький ботанічний сад та Національний заповідник «Замки Тернопілля» провели міжнародну науково-практичну конференцію «Парки Діонісія Міклера», яка присвячена 250-ій річниці з дня народження видатного ландшафтного архітектора з імʼям якого пов’язана організація багатьох садів на території Західної України Діонісія Міклера (1762-1853рр.). В роботі конференції взяли участь вітчизняні фахівці та спеціалісти із Польщі, Німеччини та Білорусії. Проаналізовано творчу діяльність Діонісія Міклера та його роль у закладанні і популяризації ландшафтних парків. 

Обговорювалися питання щодо історії створення та розвитку парків на території східної Європи, проблем збереження та перспективи використання існуючих старовинних парків та біорізноманіття. Учасники конференції відвідали Збаразький замок, побували на Замковій горі у м. Кременець, ознайомилися з експозиціями Кременецького ботанічного саду, прогулялися алеями старого парку, закладеного Д. Міклером.





 


30-31 травня 2012 року працівники ботанічного саду разом із студентами Кременецького медичного училища ім. А. Річинського та учнями ЗОШ № 2 і школи-інтернат м. Кременець провели екологічну акцію «Прибери планету», в ході якої було прибрано територію біля школи-інтернат, гори Воловиця та кам’яного кар’єру від сміття. Метою даної акції було привернути увагу підростаючого покоління до глобальної проблеми забруднення довкілля побутовими відходами, вказати на тяжкі екологічні наслідки безвідповідального ставлення людей до природи, довести до свідомості дітей і дорослих необхідність дбати про навколишнє середовище і зберігати його у належному санітарному стані, виховувати бережливе ставлення до рідної природи.



          У відділі дендрології в другій декаді квітня 2012 року зацвіли далекосхідні рододендрони. Рослини належать до родини вересових, у перекладі  з латині їх назва означає «дерево-троянда», сповнений аромату кущик квітне приблизно до трьох тижнів. Пік цвітіння ще попереду.

У травні в Кременецькому ботанічному саду квітують і ще безліч кущів і дерев - таволги (спіреї), бузки, вейгели, які за красою можуть скласти неабияку конкуренцію іншим рослинам.

  Основні декоративні властивості спірей – це забарвлення квітів і тривалість їх цвітіння. Коли рослини повністю вкриваються квітами, то просто зачаровують погляд. Зокрема, в умовах ботсаду такими властивостями відзначаються білоквіткові таволги: Вангутта і Тунберга. Для цих видів характерно, що в період цвітіння кущі всипані білими квітами, неначе "травневим снігом". Влітку таволги цвітуть довго – з середини червня до глибокої осені і залишаються досить привабливими до перших заморозків, завдяки яскравому забарвленню листя.
    
          19 травня 2012 року працівники сектору екологічної освіти брали участь у проведенні IV Західноукраїнської туристичної виставки-фестивалю в м. Тернопіль (парк Т. Г. Шевченка), на якій представили туристичну продукцію: буклети, кишенькові календарики, візитки та картинки-мозаїки із круп та насіння.
    

                         
          У відділі лікарських рослин та нових культур у першій декаді травня 2012 року зацвів мірис запашний або іспанська кервель - багаторічна трав'яниста рослина з родини зонтичних із сильним приємним запахом анісу, листя якої вживають як приправу до супів, салатів, овочевих страв. Корені, стебла, листя і плоди міриса запашного містять ефірну олію. Як лікарська рослина широко застосовуватися в медицині, як відхаркувальний, дезінфікуючий та покращуючий травлення засіб. В Кременецькому ботанічному саду культивується з 2001 року.
  

              
          В період з 17 квітня по 17 травня 2012 року на базі ботанічного саду проходили навчально-виробничу практику студенти 4-го курсу Кременецького лісотехнічного коледжу факультету «Лісове господарство», під час якої було проведено екскурсії по експозиційній та науковій зонах ботанічного саду, здійснено маркування екологічних стежок маршрутів № 3 і № 5 в заповідній зоні. Також, студенти брали активну участь в упорядкуванні території паркової частини саду (прополка, просапка, збір сміття), у виготовленні картинок-мозайок із круп та насіння. 


                
          З 9 по 30 квітня 2012 року працівники ботанічного саду разом із студентами Кременецького гуманітано-педагогічного інституту ім. Т. Шевченка та медичного училища ім. А. Річинського провели дві екологічні акції «День Довкілля» та «Посади своє дерево», в ході яких було прибрано територію гори Куличівка від сміття, створено нові квітники та висаджено дерева і кущі в парковій частині саду.

 




         Період цвітіння глодів в народі здавна вважається періодом можливого настання пізньовесняних заморозків. Квіти та плоди глоду одно тичинкового (Crataegus monogina)  володіють лікарськими властивостями. Їх застосовують при функціональних розладах серцевої діяльності, в початковій стадії гіпертонічної хвороби, при безсонні у хворих з порушенням серцевої діяльності і при гіпертиреозі з тахікардією. Глід понижує збудливість центральної нервової  системи, тонізує серцевий м´яз, посилює кровообіг у вінцевих судинах серця і судинах мозку, усуває тахікардію й аритмію, знімає неприємне відчуття у ділянці серця, дещо знижує артеріальний тиск і поліпшує загальний стан хворих.





   

                                                   

          
         З 2 по 6 квітня 2012 року працівники сектору екоосвіти разом із учнями Кременецького ліцею ім. У. Самчука провели екологічний захід «День птахів», в ході якого було виготовлено та розвішано шпаківні на території паркової частини ботанічного саду.





        19 березня 2012 року працівники ботанічного саду розпочали весняні роботи із благоустрою та озеленення територій експозиційної та наукових зон, зокрема упорядкування паркової частини саду та колекційно-експозиційних ділянок (загромадження та вивіз листя, зрізка дерев, розчистка від чагарникових заростей, висадка дерева та кущі, створення нових квітників).  
 




 
 
                В період з лютого по березень 2012 року в.о. завідувача сектору екологічної освіти Віхорчук С.О. була науковим керівником учениці  11-го класу Кременецького ліцею ім. У. Самчука з написання науково - дослідницької роботи на тему: «Екологічні стежки Кременецького ботанічного саду як ефективний метод вивчення флористичного різноманіття та екологічних проблем рідного краю», яка зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі – захисту науково - дослідницьких робіт учнів-членів Тернопільського обласного відділення МАН України в  м. Тернопіль та ІІ місце на Всеукраїнському конкурсі юних раціоналізаторів і винахідників «Природа – екологія» у м. Києві.
 
 
  
       
 
    
 
 
            В період з 17 січня по 11 лютого 2012 року працівниками сектору екологічної освіти було проведено екологічну акцію «Наша допомога птахам», в ході якої було проведено бесіди з учнями шкіл міста про надання допомоги птахам у зимовий період, виготовлено для них шпаківні та годівнички, опубліковано в місцевій газеті «Діалог» статтю «Турбота про птахів».  
   
 





        19 грудня 2011 року працівниками сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду разом із районним методичним кабінетом було проведено районну виставку-конкурс «Новорічно-різдвяний подарунок» між навчальними закладами Кременецького району. У заході взяли участь 28 навчальних закладів району, 5 ДНЗ (дошкільні навчальні заклади), 2 БДТ (будинки дитячої творчості), які представили на розгляд 3 роботи з природного матеріалу по даних номінаціях: новорічна композиція, український сувенір і дідух.

 
     
 
 
 


 
 


 
       
         03 листопада 2011 року працівниками сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду було проведено виставку-конкурс  «Дари осені»
серед учнів 1-4-х класів шкіл м. Кременець.








10 листопада 2011 року працівниками  відділу фітосозології Онук Л.Л. та Микулич М.Р. було розроблено проект реконструкції паркової частини ботанічного саду.








В період з 09 листопада по 15 листопада 2011 року за участю працівників ботанічного саду та студентів Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка були проведені роботи з упорядкування паркової частини саду.





 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту